Варненци се включват в протест срещу тричането на кучета

12:36, 18 фев 17 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондацията „Лъки Хънт“, която поддържа приют за кучета и клиника за животни в Девня, готви мирен протест срещу тричането на кучета. Обичаят е характерен за бургаското село Бродилово и се провежда на Песи понеделник - първия понеделник от великденските пости. Представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола.

Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Коловете са приведени един към друг и допрени в горния си край. При рязкото им изправяне кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода или в речен вир.

Екипът на фондацията начело с основателката й Светлана Хънт намират провеждането на този обичай за крайно жестоко и неприемливо за общество в ХХІ век. Затова нейните активисти организират национален протест, който ще се състои в деня на тричането в село Бродилово. Целата е да не се позволи традиционното и варварско провеждане на обичая, а да се почете празникът заедно с местните жители, като се използват символично кучета-кукли.

„Силно се надявам да се присъединят хора от цялата страна и да покажем, че обичаите могат да се спазват без болка и страдание. В същото време уважаваме традициите и вярваме, че те съхраняват народната памет, но са със символичен характер“, коментира Светлана Хънт.

Тя е американска гражданка, родена в Киев и омъжена за белгийския предприемач Филип Ромбаут, изпълнителен директор на девненския завод „Агрополихим“. Двамата притежават уникален природен резерват в Калифорния, където се грижат за местните черни мечки. Приютът на фондацията в Девня спасява малтретирани, бездомни и болни кучета, които отглежда без вериги и клетки. Екипът се грижи и за магарета и котки.

Протестът е насрочен за 27 февруари от 7 ч. в центъра на Бродилово. За желаещите от Варна и региона е осигурен транспорт, кйто ще тръгне от девненския квартал „Повеляново“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама