Проф. Андрей Пантев: Нов Левски няма да има - това е безпомощен вопъл и страдалческа молба

11:11, 18 фев 17 25 767 Шрифт:
Автор:

Днес - 18 февруари, прекланяме глави пред един героичен българин, който отдаде живота си в името на Свободата на България. На днешната дата се навършват 144 години от обесването на Васил Левски. В тази връзка потърсихме за разговор известния български историк проф.Андрей Пантев.

Проф. Пантев, обясни че Апостолът на свободата заема място на една особена икона в нашата история. По думите му, Левски  заема това място най-вече със своето лично себеотрицание, със своя организаторски гений, но най-вече заема това място с онази безкористност, която не беше проявена от всички онези оцелели дейци на българското национално освободително движение.

Професорът заяви още, че Левски е имал щастието да не оцелее в свободна България, където една значителна част са инкасирали своето участие в българското освобождение. "Имаше опълченци, които умираха в бедност, имаше такива които ставаха министри, губернатори, депутати", обясни той.

На въпрос, ако Васил Левски не е бил предаден на турските заптиета, как са щели да се развият нещата, проф. Пантев отговори:

"Вероятно би бил обругаван в свободна България, или целият чар на неговото освобожденско величие щеше да е наполовина изчезнал. така че понякога да загинеш геройски е един своеобразен исторически късмет. Самият Ботев, който е адекват на нашите представи за величие, беше наричан от българския парламент - "багабонтин".

Известният историк каза още:

"Не бих казал, че сме народ от предатели, а и предателството не е наш национален приоритет. Всяко заклятническо движение има потенциалната възможност да има предадели. Предатели има навсякъде. Очевидно е, че понякога злините, които си причиняваме са повече от добрините и благодарностите. Една значителна част от Ботевите четници са предадени на турците, но не от самите турци". По думите му, Апостолът едва ли би бил политик, а ако беше станал политик, половината от неговото очарование щеше да бъде зачеркнато.

На въпроса дали идеализирането на Васил Левски е полезно за България професорът отговори така:

"Не може да правим един толкова чист човек наша емблема, а ние да сме толкова не чисти. В това отношение, онзи въпрос, който Левски задава - "Народе ????", мисля, че е актуален и днес".

На въпрос, защо отдаваме по-голяма почит на обесването на Левски, а не на неговото раждане, проф.Андрей Пантев заяви:

"Защото гибелта на Левски е много по-величествена, отколкото раждането му. Защото бесилото, на което беше окачен той, беше наречено от Иван Вазов - "О, бесило славно, с кръста само равно". Това е все едно да не празнуваме смъртта на Исус Христос."

"Нов Левски няма да има. Това е един безпомощен вопъл, една страдалческа молба към нещо, което не може да се появи отново", категоричен бе професор Пантев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама