Мексиканци образуваха „човешка стена“ на границата със САЩ

10:51, 18 фев 17 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди мексиканци образуваха 1.5-километрова „човешка стена“ на границата със САЩ, протестирайки срещу имиграционната политиката на американския президент Доналд Тръмп.

Протестът, организиран от местните власти и правозащитни групи, събра „въоръжени“ с цветя граждани и политици до граничния град Сиудад Хуарес, който вече е разделен с широка ограда от американския си съсед - град Ел Пасо.

Протестиращите се обявиха срещу издигането на стена между двете държави, наричайки я „една от най-лошите идеи на Тръмп“.

Те определиха мярката като символ на омразата и расизма на Доналд Тръмп.

Много мексиканци работят в близост до границата, най-вече в Ел Пасо. Някои имат и роднини там и се заканват, че двата града няма да бъдат разделени.

"Тръмп генерира страх и в нашите американски сънародници. Ние трябва да покажем солидарност с тях и да им кажем, че имат нашата подкрепа", казват протестиращите.

Миналата седмица в САЩ арестуваха 680 души при операции срещу незаконни имигранти. От задържаните 75% са извършили престъпления извън страната.

Отношенията между САЩ и Мексико станаха още по-напрегнати, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари.

Още по време на предизборната си кампания той наричаше мексиканските имигранти "престъпници" и "изнасилвачи", а след това разгневи южната си съседка с плана да спре нелегалната имиграция чрез изграждане на стена на границата – но Мексико да плати за нея.

Американският бизнесмен застраши и мексиканската икономика с неговите заплахи за прекратяване на привилегированите търговски отношения на страната със САЩ, обвинявайки Мексико за загубата на американски работни места.

80% от износа на Мексико е за САЩ или почти 300 милиарда долара през 2015.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама