Рорабейкър: Не съм разбран правилно, не искам подялба на Македония

10:12, 18 фев 17 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският конгресмен Дейна Рорабейкър се извини за скандалното си изявление срещу Република Македония, в което замеси и България.

"В края на едно мое интервю наскоро направих няколко неофициални коментари за Република Македония. Наскоро разбрах, че част от тях са били погрешно предадени. С това изявление изяснявам позицията си. Македония е легитимна държава с правото си на самоопределение и зачитане на границите й. Моят коментар бе израз на загрижеността ми от вътрешните предизвикателства, пред които е изправена Македония по отношение на етническите малцинства. В никакъв случай не исках да кажа, че някой друг вместо македонците трябва да решава за нейния суверенитет и граници. Ако моите думи са били разбрани погрешно, дълбоко се извинявам", се казва в изявлението на Рорабейкър и подчертава, че "Македония е истински приятел на САЩ".

Преди десет дни американският конгресмен заяви пред една албанска телевизия, че "Македония не е държава и трябва да се подели между Косово и България". Това изявление предизвика остри критики в Република Македония, а от българското външно министерство заявиха, че категорично подкрепят евроинтеграцията на всички страни от Западните Балкани, припомня БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама