Приключи първата среща-дебат за справяне с мръсния въздух в София

09:53, 18 фев 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера в Столична община приключи при огромен обществен интерес първата от поредицата срещи, на която публично беше обсъден с граждани и неправителствени организации проекта за Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Крайната стратегическа цел натази нова програма за управление на качеството на атмосферния въздух е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на Столична община, достигане до нормалните стойности за фини прахови частици в периода до 2020 г.

Документът цели също намаляване на здравния риск, контрол на мероприятията за намаляване замърсяването от транспорта и битовото отопление, от строителните дейности, от дейностите по опесъчаването и почистването, както и формулиране на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Към програмата е разработен и план за действие. Новият зам.-кмет по екология на Столична община Йоана Христова инициира поредица от срещи с представители на неправителствени организации и граждани, в които ще бъдат предлагани мерки за справянето с тези проблеми, като първата публична среща протече успешно вчера в София. Според неправителствени организации обаче, програмата, изготвена от Столична община има нужда от драстична промяна, за да стане по-ефективна за столицата.

Някои от мерките, предложени на вчерашния първи публичен дебат, бяха залесяване около и в рамките на София, използване на повече градски транспорт, който да е с удължено работно време и по-редовни линии, превозни документи, които да важат 90 минути и да позволяват прекачване, намаляване на придвижването с автомобили, изграждане на още бусленти, развиване на системата за интелигентно управление на трафика, изграждане на водни площи и др. Очаква се в рамките на един месец да постъпят още предложения от неправителствени организации, както и от граждани..

Предстоят още срещи, на които да бъдат обсъдени предложените мерки и кои от тях ще бъдат одобрени и включени в програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама