Младежи предлагат нови идеи за възстановяване на опожарения Тютюнев град в Пловдив

07:09, 18 фев 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложения за пешеходна зона и еко квартал в Тютюневия град дали студенти, които са участвали в българо-френско ателие: „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ представиха резултатите от проектите.

Четирите теми, по които са работили младите хора са били свързани с Тютюневия град, „Стария град и Капана“, „Улица на занаятите“,  „Кино Космос“ и река Марица.  Най-голям брой идеи са дадени за Тютюневия град, част от складовете, на който изгоряха в огромен пожар.

Студентите са предложени създаване на  ателиета за обучение, рециклиране и трансформация на стари предмети, нови услуги  за гражданите, включително агропазар и производство на плодове и зеленчуци с био ресторант. В културен аспект впечатление са направили предложенията за създаване на музей на тютюна, ателиета на артисти, културен център, който да си кореспондира с кино „Космос”, както и разпространяването на педагогически ателиета в градската среда, където гражданите, децата, студентите и артистите да осъществяват връзка помежду си. Разработките бяха онагледени с графични платна със снимки, чертежи, 3D композиции, кратък филм и макети.

Темата на българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ се вписва в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа ТРАНСФОРМИРАНЕ от програмата на "Пловдив – ЕСК 2019".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама