От нови домове за стари хора има нужда област Добрич

18:15, 17 фев 17 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Застаряването на населението и обезлюдяването на селата са сериозен проблем за област Добрич, който налага да се разкриват нови домове за възрастни хора. Само за Дома за стари хора в Добрич има около 200 чакащи.

Това заяви директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Ирена Баирова на проведеното днес работно заседание на Звеното за мониторинг и оценка за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Баирова, която е зам.-председател на Звеното, посочи, че по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ има възможност да се кандидатства с проекти за разкриване на домове за възрастни хора и центрове за настаняване от семеен тип за възрастни хора. Тя препоръча на общините да информират частни инвеститори при проявен интерес. В РДСП вече има запитвания от няколко частни работодатели и се предоставя пълна информация за възможностите, сподели още Ирена Баирова.

Тя представи доклад за предлаганите социални услуги на територията на областта. „От направените посещения на всички предлагани услуги на територията на област Добрич, мога да каже, че всички те са с много добро качество, има добра база във всички общини и въпреки ниското заплащане и недостига на хора, тези, които работят в сферата, проявяват изключителна отговорност“ – сподели Баирова. Според нея вбъдеще трябва, въпреки трудносите, да се мисли в посока предоставяне на повече мобилни услуги по общини, както и разнообразяване на гамата на предоставяните мобилни услуги.

 Заседанието бе ръководено от зам.-областния управител Сали Феим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама