92 процента от жертвите на домашно насилие в Търговище са жени и деца

16:42, 17 фев 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 92% от жертвите на домашно насилие в област Търговище са жени и деца, сочат данните на "Асоциация НАЯ” за последните 10 години. Значително по-малко са случаите на мъже, като това са предимно възрастни хора, които търпят насилие от децата си.

Тази статистика изнесе представителят на организацията – Мая Маркова днес, по време на семинар за координираната работа по случаи на домашно насилие, който се проведе в Областна администрация – Търговище. Форума откри заместник областният управител  Стефан Иванов. Той пожела ползотворна работа и успех в борбата с противообщественото явление и изрази готовност да съдейства и подкрепя всички усилия в тази посока.

На днешния семинар добри практики споделиха и представители на специализираните институции в областта на правораздаването, социалната сфера и неправителствения сектор. Обсъдени бяха конкретни казуси, които показаха добро институционално взаимодействие във връзка със случаите на домашно насилие. Стана ясно, че за десетки хора домашното насилие е ежедневие, но голяма част от случаите остават неидентифицирани и недокладвани.

В Областната дирекция на полицията в Търговище, за последните три години, са регистрирани 66 случая на домашно насилие, като 13 са над деца, а 49 върху жени. През миналата година са образувани три досъдебни производства и по две от тях има издадени осъдителни присъди „лишаване от свобода”.

Семинарът се проведе под патронажа на евродепутата Мария Габриел - заместник - председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Негови организатори са „Асоциация НАЯ” – Търговище и Фондация „Асоциация Анимус”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама