Хранително отравяне пак вкара в болница малчугани

16:42, 17 фев 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С диагноза бактериално хранително отравяне в болница са приети две момиченца и две момченца от варненската детска градина „Звънче“. Петгодишните деца се лекуват в инфекциозната клиника на болницата „Света Марина“ от вчера. Те са най-тежко пострадалите от общо 27 малчугани със стомашно-чревни проблеми в детската градина. Днес следобед състоянието им се подобрява, нямат температура и стомашно разстройство, казаха от болницата. Останалите се лекуват в домашна обстановка.

Първите 8 деца започнали да повръщат още по време на занятията и директорката на детската градина подала сигнал в Регионалната здравна инспекция, съобщи директорът й д-р Дочка Михайлова. Екипи на РЗИ и на Областната дирекция по безопасност на храните са взели проби от храните, от кухнята и от персонала. Очаква се резултатите да са готови в понеделник. Тогава ще стане ясна причината за инфекцията, тъй като храна в „Звънче“ не се приговя, а се доставя от общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“.

Заболелите деца са от различни групи. Сутринта те закусвали с яйчен пастет и прясно мляко, на обяд менюто им включвало боб чорба, пиле с прясно зеле и круша.

За последен път подобен взрив на хранително отравяне във Варна бе регистриран през юли миналата година в ОДЗ „Слънчо“. Тогава причината се оказа таратор, заразен със стафилококи от персонала на детската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама