Прокуратурата откри нарушения в 112 наредби за прием в детските градини

14:05, 17 фев 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховната административна прокуратура откри нарушения в 112 общински наредби, свързани с приема в детските градини.

Сред нарушенията е изискването родителите да удостоверят със специален документ, че нямат задължения към общината. Документът за липса на финансови задължения е в противоречие със Закона за местните данъци и такси, уточняват от прокуратурата.

От там определят като неправомерна изискваната от родителите декларация, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище.

Нарушение на принципа за равнопоставеност и недискриминация пък е предоставянето на предимство на деца заради професията на родителите им.

От Върховната административна прокуратурата са установили и неспазване на изискването - в едномесечен срок от влизане в сила на Закона за предучилищното и училищно образование, в специална наредба общинските съвети да регламентират условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини.

Тъй като такива наредби липсват в редица общини, започва проверка за наличието й на територията на цялата страна и в случай на липса - ще бъдат предприети конкретни действия, предупреждават от държавното обвинение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама