В ход е подготовката за традиционния Национален фестивал на детската книга в Сливен

12:18, 17 фев 17 / Култура 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XIX Национален фестивал на детската книга ще се проведе тази година от 9 до 11 май в Сливен, съобщи пред журналисти Росица Петрова, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.  Фестиваът се организира от Регионалната библиотега в града под Сините камъни, с подкрепата на Министерството на културата, МОН, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, Асоциация „Българска книга”, ББИА, най-големите детски издателства и др.

„Проявата ще събере в града ни много автори, издатели, илюстратори, лит.критици, библиотечни специалисти, педагози от страната и чужбина и разбира се много деца. И тази година в програмата ще бъдат включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори, премиери на книги, представяне на издателства, литературни двубои и състезания, уъркшоп по четене, кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга и детското четене, връчване на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване, представления, концерти, художествени изложби, отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие”, Националния конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой и Националния пленер за детска рисунка, базар на книги и др.”, каза Петрова.

Тя поясни, че над 100 са постъпилите вече творби за участие в Националния литературен конкурс на тема: „В търсене на талисман за щастие”, обявен в рамките на XIX Национален фестивал на детската книга. Постъпили са и първите заявки за участие в Националния пленер за детска рисунка, както и творби за участие в VI Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой.

И тази година акцент в програмата са премиерите на нови книги на български автори. Със свои нови книги ще се представят над 10 български автори, както и двама автори от чужбина:Деян Алексич /Сърбия/ и Михаил Самарский /Русия/.

Важен момент в програмата на фестивала и тази година ще бъде провеждането на кръгла маса с международно участие посветена на проблемите на детската книга и детското четенев. Темата на кръглата маса е: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите“. Целта на форума е да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се представят иновативни практики и стратегии за повишаване на мотивацията им за четене. Интересът към форума е много голям като участие вече са заявили: проф.Милена Цветкова/СУ/, проф. Мариана Мандева/ВТУ/, проф.Лъчезар Георгиев/ВТУ/, проф.Алберт Бенбасат/СУ/, доц. Юрий Проданов/ШУ/, д-р Виктория Бисерова ИК”Ентусиаст”/, д-р Катя Кирилова /СУ/, д-р Стела Георгиева/ВТУ/, д-р Адриан Лангенбонг/Холандия/, Ромина Беневенти /Италия/, д-р Ахмет Алтай /Турция/, д-р Югюр Алтънташ /Турция/,  Мая Врачар /Сърбия/, д-р Кристина Дежу /Унгария/, писателите В.Фламбурари, Е.Божилова, Деян Алексич /Сърбия/, М.Самарский /Русия/ и др.

Няколко са и художествените изложби, които ще се експонират в дните на Фестивала.: Изложба-илюстрации на Силвия Калоянова, Изложба – илюстрации на Ромина Беневенти/Италия/, Изложба- илюстрации на Сашенка Миленков /Сърбия/, Изложба от наградени творби на участниците в VI Национален конкурс за театрална кукла на любим литературен герой и др.

За десета поредна година, в рамките на фестивала, ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Пленерът тази година ще бъде на тема:: „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”. В него ще се включат деца с изявени художествени заложби от цялата страна на възраст от 6 до 14г. разделени в две възрастови групи. За пръв път в пленера ще се включат и 11 деца от българското училище в Будапеща..

Заявка за участие в традиционно организирания в дните на Фестивала базар за книги вече са направили 10 от най - големите детски издателства

От 10 февруари в библиотеката постъпват и номинации за носители на Националната награда „Константин Константинов” за 2017г. в категориите: за цялостен принос, за автор, илюстратор и издателство.

За участниците и гостите на Фестивала се подготвя и богата концертна програма. Концерти ще има както в голямата зала на ДТ”Ст.Киров”, така и на открита сцена на площада пред Община Сливен. Със свои представления ще гостуват и едни от най-добрите театрални формации.

И тази година организаторите от РБ”Сава Доброплодни” разчитат на съпричастност и подкрепа от цялото сливенско гражданство за организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга. Тяхната амбиция е, чрез многобройните прояви включени в програмата на Фестивала, отново да превърнат Сливен в истинска столица на детската книга и сцена за творчеството и таланта на хиляди деца от цялата страна и от българските общности в чужбина.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама