Протест "Ден без имигранти" се проведе в САЩ

09:34, 17 фев 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди имигранти не отидоха вчера на работа в знак на протест срещу политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха от правозащитни организации, участвали в акцията, цитирани от БГНЕС.

Според местните телевизии в деня на протест затворени са останали десетки магазини, ресторанти и кафенета, чиито персонал са главно хора, пристигнали от чужбина. Акцията, наречена „Ден без имигранти” се проведе в Лос Анджелис, Сан Франсиско, Ню Йорк, Филаделфия, Атланта, Чикаго и Вашингтон.

Целта на организаторите беше да покажат колко важна е ролята на тези хора за американската икономика.

„От лекарите до миячите на чинии имигрантите са неотменна част от всекидневния живот на САЩ” написа в Туитър правозащитничката Джанет Мургия. Тя е председател на организацията Национален народен съвет – една от най-големите структури в страната, която защитава правата на хората, дошли от Латинска Америка.

Указът на Тръмп каз спря за 120 дни програмата за прием на бежанци, а пристигането на сирийци се прекрати за неопределено време. Тръмп драстично съкрати и квотата за прием на бежанци в САЩ – през 2017 финансова година, започнала през миналия октомври, американската страна ще приеме не повече от 50 000 души. Президентът ограничи до 90 дни влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама