Комисар на ООН за малко да нарече Льо Пен нацистка

09:27, 17 фев 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн разкритикува остро ръководителят на френската крайно дясна партия „Национален фронт” Марин льо Пен, изтъквайки, че защитаваните от нея позиции са в разрез с международните норми и са близки до тези на крайно спорни политици от 20 в, предаде БГНЕС.

В речта си за американският Институт за мир Хусейн беше на крачка от това да постави европейските националисти наравно с нацистите.

Хусейн изтъкна, че още преди месеци е осъдил „демагозите и популистите” в Европа и САЩ, защото изразяваните от тях „дискриминационни и предизвикващи тревога” радикални възгледи се родеят с тези на терористичната групировка „Ислямска държава”. В изказването си тогава Хусейн спомена Доналд Тръмп, Виктор Орбан и Марин льо Пен.

Тя обаче му отговори с открито писмо, в което заявява, че е ръководена от желанието „да защитава и укрепва” културата на страната си, но изтъква, че служителите на международните организации са „каста, която презира народите, което значи и хората, тяхното многообразие и индивидуално богатство”.

Според Хусейн това сочи, че Льо Пен „проявява очевидна нетърпимост към различните обичаи, вярвания и мирогледи”. Това, според Хусейн, напомня на въведената от германския философ и юрист Карл Шмид теория за идеалния сват, в който „има държави, които се състоят от хомогенни народи, ясно отделени един от друг, свободни от чужденци и силно свързани с определена територия”. В света на Шмид многообразие се допуска между държавите, но не и вътре в тях, а правителствата са длъжни „да идентифицират и отстраняват чужденците”.

Върховният комисар посочи, че днешните националисти умело се възползват от терористичната заплаха и настройват хората срещу мюсюлманите, отказвайки да признаят, че нападенията са извършвани от привърженици на радикалната идеология, които „са ясно обособени” в общата маса последователи на исляма.

Хусейн предупреди, че европейските националисти „излагат на опасност бъдещето на човечеството” като пропагандират опасни идеи, за да си осигурят подкрепата на избирателите. Комисарят на ООН изтъкна, че този път води „обратно в Сараево”, където на 28 юни 1914 година е убит ерцхерцог Франц Фердинанд. /ТАСС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама