Учители и музейни специалисти учат децата от ОУ "Васил Левски" в Разград на родолюбие с уроци в музея

11:41, 15 фев 17 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И тази година в навечерието на 19 февруари, денят в който се почита гибелта на Апостола, училище „Васил Левски” в Разград отбелязва своя патронен празник с богата програма, съобщават от ръководството на учебното заведение.

Празничният календар на училището включва както традиционни и обичани от деца, учители и родители концерти, изложби и спортни състезания, така и нови инициативи.

Една от тях е проектът „В музея сме”, който училището реализира в партньорство с Регионалния исторически музей. Под формата на 10 интерактивни урока, които ще се проведат в къщите-музеи в града и Интерактивния музей „Абритус” децата от трети до шести клас ще преоткриват миналото сред историческите експозиции в града.

Мултидисцплинарните занимания  имат за задача да насърчат креативността и творческото начало у децата, да им помогнат  да изследват събития, места и артефакти докато се забавляват. Целта е знанието да стигне до тях чрез проактивното им участие в ученето чрез опит и правене.

В достъпна и привлекателна форма в къща-музей „Анани Явашов” учениците от третите класове ще научат за архитектурното богатство на възрожденския квартал „Вароша”. С помощта на музейните специалисти от Етнографския муцей учениците от трети и четвърти клас ще научат за матрицата на шевицата.

 В къща-музей „Станка и Никола Икономови” децата от четвъртите класове ще направят своеобразна разходка в миналото, за да научат какво е било училището в Разград преди 150 години.

Шестокласниците ще се докоснат до пианото на българския композитор и пианист Димитър Ненов, което се намира в къща-музей „Димитър Ненов”, а в Етнографския музей ще изследват света на капанците. 

В Интерактивния музей „Абритус” репортерите от петите класове  ще търсят  колесницата на император Траян Деций.

Сред традиционните прояви, организирани по повод патронния  празник на училището са конкурсът по краснопис за първокласници „Като наниз от мъниста” и концертът на училищните таланти „Аз пея и танцувам за моето училище“. Състезанието „Лъвски скок” отново събира млади лекоатлети от областта, ще се проведе и областен турнир по футбол „Апостола 2017”. В училището ще бъде подредена изложба с проекти, изработени от учениците от шести клас под наслов „Поклон, Апостоле…!“, предвидена е и инициатива „180 страници за Апостола” – ръкопоси на 110 второкласници. Тържественият ритуал „Родили сме се българи...” ще се състои на 19 февруари от 10.30 часа пред паметника на Апостола в двора на училището.

Програмата е отворена за посещения и родители и граждани, които са добре дошли на уроците от проекта „В музея сме” и всички останали мероприятия, отбелязват от учебното заведение. Началният час на различните занимания, както и мястото, където те ще се състоят са отбелязани  в графика на програмата, публикуван на сайта на училището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама