Инвеститор преговаря за „Полимери“

18:01, 13 фев 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български инвеститор проявява интерес за закупуване на терена на фалиралия завод „Полимери” в Девня. Бившето предприятие на Николай Банев е разположено върху повече от 1000 дка и в момента се водят преговори между синдика на дружеството и евентуалния купувач. Това заяви в студиото на Дарик радио кметът на града Свилен Шитов, който изрази надежда, че ще се стигне до сделка и с постъпленията от нея ще бъдат разплатени стари задължения на "Полимери" към общината в размер на почти 1 млн. лева. 

На територията на завода в момента продължават да се намират резервоарите с трихлоретан, едната от които е в лошо състояние. За транспортирането и обезвреждането на тежките фракции бе обявена обществена поръчка, спечелена от консорциума „Ви Пи Инд-Еко” с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Конкурсът обаче се обжалва и не е ясно докога опасният химикал ще остане в предприятието. Ако се получи теч от контейнера, последиците ще бъдат много притеснителни и ще засегнат не само Девня, но и цялата Варненска област, предупреди Шитов.

Девня очаква да получи 4 млн. евро по различни проекти за ремонт на пътната и уличната инфраструктура, която в момента е в лошо състояние, заяви Свилен Шитов. Тазгодишният бюджет на общината е 7,8 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече от миналогодишния. Изчистили сме по-голямата част от старите задължения, като до края 2017 г. ще бъдат разплатени и оставащите 600 хил. лв., допълни кметът. 

Свилен Шитов подкрепи идеята за създаване на клъстер между варненските общини за развитие на индустрията в региона. Варна, Девня, Белослав, Аксаково и Аврен разполагат с подходящи територии за промишленост, а осигуряването на добри условия за бизнес ще привлече инвеститори в региона, смята девненският кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама