Убиецът от истанбулския клуб Рейна иска смъртна присъда

17:15, 13 фев 17 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искам да бъда осъден на смърт. Това каза извършителят на нападението в истанбулския клуб "Рейна" на Нова година Абдулкадир Машарипов, предаде агенция ТАСС, цитирана от Новини.бг.

Човекът, отговорен за смъртта на десетки души, даде показания пред съд в квартала Ортакьой в най-големия турски град. Той посочи, че заповедта за атаката му е била дадена от някой си Абу Джихад чрез куриер. "Получих на адреса, на който живеех автомат с шест пълнителя и три ръчни гранати. Аз съм боец на "Ислямска държава" (ИД). Целта ми е да убивам християни. Абу Джихад ми каза, че неверниците се събират на площад "Таксим", посочи още Машарипов пред магистратите.

На 31 декември на "Таксим" е имало засилено полицейско присъствие. Тогава екстремистът, съгласувайки плановете си с Абу Джихад, се насочил към Рейна. "Открих огън по клиентите. След това хвърлих две от гранатите. Една от ръчните бомби се взриви в ръката ми и получих леки травми. Би било добре да ме екзекутират, защото отидох в клуба, за да умра", каза още той в съдебната зала. Машарипов също заяви, че е напуснал местопрестъплението без никакъв проблем. "Понеже имах кръв по лицето, полицаите ме помислиха за ранен и ме оставиха сам на улицата. Аз станах и отидох до тайната квартира на ИД в другия край на града", поясни той в съда.

Узбекистанският гражданин не смята, че е виновен. Той обявител, че неговата мисия е да убива християни по света. Магистратите, разглеждайки делото на 11 февруари, постановиха той да остане в ареста. Машарипов нахълта в заведението в нощта срещу 1 януари и уби 39 души. Полицията при ареста му намери около 200 000 щатски долара. По данни на разследването парите са били дадени от екстремиста като хонорар на убиеца. Последната смъртна присъда в Турция бе изпълнена през 80-те години на ХХ век. За връщането на този тип наказание се заговори след 15 юли 2016 г. Тогава в страната бе извършен пуч, целящ сваляне на президента на страната Реджеп Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама