Нов парк ще има в Добрич

16:59, 13 фев 17 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова паркова зона ще бъде оформена в Добрич, съобщи заместник-кметът арх. Боян Коларов.

Става въпрос за голямо неугледно пространство между магазин "Лидл", Дневния центъра за хора с увреждания, коритото на река Добричка, училище „Леонардо да Винчи“, храм „Св. Кл. Охридски“. Това е едно зелено пространство в града, което в продължение на десетилетия е било занемарено. В същото време е много използвано т.е. гражданите имат нужда от това място, а Общината никога не го е облагородила, за да има добър вид.  „Сега имаме идея да поправим тази грешка, заедно с хората, които живеят наоколо“, заяви арх. Коларов.

Цялото пространство е с обща площ около 30 декара. „Едно чудесно място със значителна съществуваща растителност, макар и в лошо състояние и с местоположение, което предполага интензивно използване отстрана на гъсто населените квартали наоколо“, обясни ландшафтният архитект инж. Ивелина Радилова.

Община Добрич кандидатства за финансиране по програма „За чиста околна среда“ на ПУДООС към Министерството на околната среда и водите с проект за облагородяване на част от новата паркова зона, съобщи арх. Коларов.

От ПУДООС  Общината може да получи, е 10 000 лева. С тях ще се облагороди площ от 5 декара в най-западната част на този район /близо до „Лидл“/. „По наши наблюдения точно през този участък има много интензивно движение, натоварена пешеходна връзка, която се използва от жителите на квартал „Дружба“ в посока центъра и квартал „Югоизток“, обясни инж. Радилова.

Идеята е да се използват в максимална степен всички добити на място зелени отпадъци, които да се рециклират и използват за направата на паркова мебел. В района има доста стари тополи, заболели. Те няма да бъдат изсичани до дъно, с изключение на напълно изсъхналите, а само ще бъдат подрязани. По този начин те ще бъдат обезопасени, но и ще се използва добитата на място дървесина за изработването на парковите мебели. Идеята е да  се оформи кратък маршрут за разходка, който да бъде настлан с настилка от рециклирани материали – строителни отпадъци, които произвеждат в регионалното депо в с. Стожер. Това е работна идея, а крайната ще бъде оформена след като се проучи мнението и на гражданите, които са пряко заинтересовани. Те ще бъдат поканени да се включат с доброволен труд при реализицията на проекта, ако той бъде одобрен.  Целта ни е максимално близо да стигнем до хората, които живеят в района , максимално добре да сме обсъдили с тях нашите идеи и да сме получили техните идеи, обясни той, обясни арх. Коларов. Подготвени са писма до домоуправителите на блоковете в района и ще се очакват идеи за облагородяване на това пространство.



Проектът, който ще подадем, е само една малка част от цялостната идея, която имаме за това пространство, каза инж. Радилова. Тя посочи, че идеята е на този терен да се оформи паркова зона за отдих, за разходка, с площадки за игра, спортни площадки. Ще се създаде подходяща среда за организиране на зелени стаи на открито, тъй като в близост има две училища – СУ „Св. Кл. Охридски“ и ЧГ „Леонардо да Винчи“. От едното училище вече има заявено желание да ползват тази територия за уроци на открито, за беседи, посветени на екологични теми. Цели се и интегриране на хората от Центъра за възрастни хора с увреждания.

Предвид факта, че половината от тази територия е заливна зона на река Добричка, там се предвижда да се изградят такива паркови елементи, които по време на наводнение да служат като ретензионни басейни, които временно и безпроблемно да задържат придошлата вода, след което , при нормализиране на обстоятелствата да бъдат използвани с друго предназначение, например като спортно игрище.

За реализацията на идеята ще бъде ангажиран целият потенциал на Предприятието за устойчиви дейности и проекти на общината.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама