Кметът на Варна наложи строителна забрана върху имоти с културна ценност

16:48, 13 фев 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която налага строителна забрана на имоти, които са предложени за деклариране като недвижима културна ценност в Националния институт по недвижими културни наследства (НИНКН), но процедурата за тях не е приключила.

Имотите са общо 157 и се намират защитени територии с режим на културно-историческа защита според Общия устройствен план на града. Част от тях попадат в границите на архитектурния и археологически резерват „Одесос-Варна“ и охранителната му зона, в Морската градина и контактната й зона. Забрана за строителство е въведена за система от ансамбли по булевардите „Княз Борис І“ и „Сливница“, площад „Независимост“, ул. „Преслав“, бул. „Мария Луиза“, бул. „Владислав Варненчик“, площад „Митрополит Симеон“; ул. „Братя Шкорпил“; бул. „Приморски“, Малките римски терми.

Според заповедта защитени от строителни намеси са и домът „Княгиня Надежда“ на ъгъла на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Кракра“, Адвентната църква на бул. „Сливница“, Фестивалният и конгресен център, болницата „Света Анна“, сградите на БМФ и „Морска администрация“, Транспортната болница, Музеят на Възраждането, Ритуалният дом и административната сграда на общинската фирма „Обреди“, Карин дом, Дворецът на културата и спорта, Висшето военноморско училище, вила „Буров“, Морското казино, Летният театър и манастирът „Св. св. Константин и Елена“ в едноименния курорт. Забранява се строителството и в районите на 7 чешми с културно-историческа стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама