Откриха първия у нас дневен център за хора с епилепсия

14:54, 13 фев 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в София отвори врати първият у нас Дневен център за деца и младежи с епилепсия. Денят на откриването не еизбран случайно, тъй като днес – 13 февруари, се отбелязва Международния ден на хората с епилепсия. Центърът беше открит след 19 години усилия и беше отдавнашна мечта за много семейства на деца и младежи с тежка форма на епилепсия, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

В Дневния център ще се полагат грижи за 40 деца и младежи с тежка форма на тази болест, което ще им даде възможност да се социализират и да развият своите умения, а на семействата им ще позволи да водят нормален начин на живот.

В България днес живеят около 75 000 хора с болестта епилепсия, от които около 30 000 са деца, а болестта обикновено се отразява на начина на живот на цялото семейство.

Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари в повече от 120 държави по цял свят, с цел да се повиши осведомеността за тази диагноза, с която живеят над 65 милиона души по света.

От Световната здравна организация посочват, че 1 на всеки 100  души е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 души може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си, като при около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама