Как се става археолог учиха деца от Шумен

14:07, 13 фев 17 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как се става археолог и какво работи той, демонстрираха пред деца от Шумен уредници от Регионалния исторически музей.

В навечерието на своя професионален празник те организираха открит урок с малки ученици на тема "Археологията стъпка по стъпка". Второкласници от основно училище „Илия Блъсков” с класен ръководител Димитричка Димитрова бяха първите участници в образователното мероприятие на музея. С децата работи днес д-р Гергана Илиева, уредник в отдел "Средновековна археология". Тя разказа как се намират експонати, как се почистват и какъв път изминават докато стигнат до витрините в музея.

За да засили интересът на малчуганите Гергана Илиева им възложи задача да сглобят старинни съдове от пъзел и да открият получения „експонат” в подредените експозиции. В занятието се включиха пет отбора, като участниците търсиха своите „находки” сред оригиналните керамични съдове от средновековието и античността. В заключение децата заявиха, че искат да се занимават с подобни задачи през ваканциите.

„Занятие под такава форма правим за първи път с цел да привлечем вниманието на учениците от най-малка възраст към нашата професия”, обясни Северина Йоргова. Тя каза още, че в музея са подредени четири експозиции. В деня на професионалния празник на археолога посетителите ще могат да видят златната апликация от Велики Преслав, „Съкровищата на несебърския некропол”, „Островът на съкровищата – 10 години археологически проучвания в Сушина” и подредената колекция от календари от ХХ век.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама