Брекзита доведе до недостиг на работна ръка

13:55, 13 фев 17 / Свят 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британски фирми се оплакаха от недостиг на персонал след като рязко спадна наплива от квалифицирана работна ръка, идваща от Европейския съюз след Брекзит. Проучването е на специализирания Институт за персонал и развитие, който подчертава, че прирастът на работна ръка във Великобритания от Евросъюза е намалял наполовина, съобщава Дарик.

Според проучването към момента има малко над 2 милиона и 200 хиляди души във Великобритания от държави в Европейския съюз. Данните сочат, че безработицата в страната е на равнище, по-високо от средно историческото, и липсата на прираст на работна ръка само ще утежни положението. Сред най-засегнатите сектори са социалните услуги и здравеопазването. Над 1000 работодатели са били анкетирани в проучването. От тях един на всеки трима твърди, че има информация, че служителите му от националности от Евросъюза имат намерение да напуснат страната през 2017-а година.

Британската министър-председателка Тереза Мей, която трябва да задейства процедурата за излизане на страната от Европейския съюз преди края на март, вече заяви, че ще гарантира всички права на гражданите на ЕС, които вече живеят в Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама