След 19 февруари всички домашни кучета трябва да са с микрочип

12:17, 13 фев 17 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 19 февруари всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип, напомнят от Община Добрич.

Това се налага във връзка с промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, в частта отнасяща се за регистрацията на домашните любимци, приета преди година. Досега собствениците на кучета избираха дали да им поставят чип или да ги татуират. От февруари м.г. е задължително поставянето на микрочип. Дадена бе една година гратисен период, след влизане в сила на промяната в закона, така че всички собственици да имат време да си заведат кучето при ветеринарен лекар за поставяне на микрочип, отговарящ на стандарт ISO 11784.

Този гратисен период изтича на 19.02.2017 г., след което ще бъдат налагани санкции. За собственик на куче, който не изпълни задължението си за поставяне на микрочип, глобата е в размер на 200 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв.

Поставянето на микрочип струва 30 лева, обясниха ветеринарни лекари.

По данни на Община Добрич досега в дирекция „Местни данъци и такси“ са били регистрирани общо 342 кучета - домашни любимци, като 77 от тях са отпаднали поради преместване на друго място, починали са или по друга причина. През миналата година са регистрирани  58 кучета. Таксата за регистрация е 20 лева.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама