Да нахраниш 100 души със 7 лева: мисията възможна!

12:12, 13 фев 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему.“  

Ако перифразираме това велико изречение, с което Толстой започва романа си „Анна Каренина“, можем да кажем, че всички истории за доброто донякъде си приличат. Приличат си по радостта, отразена в лицата и гласовете на хората, които ги изграждат, по шепата лудост в главите на същите тези, тръгнали да правят нещо, което не им е работа и по скромността, с която ни споделят за своята необикновеност като за най-обикновеното нещо на света. Точно такава е историята за Доброволческата кухня в неделя, изградена към столичния храм „Св. Пророк  Илия“ в кв. „Дружба“.

Преди почти 18 години, идеята хрумва на Мони Маринов – историк по образование, а днес работещ в сферата на телекомуникациите. Той бърза да изясни, че идеята може и да била негова, но реализацията се дължала на много хора.

Само през първата година в кухнята са минали повече от 1000 доброволци. Сега на смяна са трийсетина души, заети с рязане на лук, домати и месо. Нямат много време за празни приказки, защото пред църквата вече има опашка от чакащи за топъл обяд.

Всичко започнало с храна за около 50-ма, а днес такава получат над 300 нуждаещи се. Всеки от ентусиастите край масата има своята причина да е тук.

Веселин работил във фармацията, а от началото на годината решил да се включва в различни доброволчески мисии, защото му харесва да помага, а и освен това:

„Не съм семеен, имам свободно време, защо да не го правя“ -  

смее се той.

Калоян пък е само на 14. Дошъл, защото се записал за участие за Наградата на херцога на Единбург и за целта трябвало да покаже постижения в областта на спорта, езиците, къмпингуването и доброволчеството. Толкова много обаче му харесало тук, че иска да продължи и след това. Не се притеснява, че никой от съучениците му не се интересува от такива неща. Не го спира и това, че трябва да става в 6 сутринта в неделя, за да пристигне в 8 от „Овча купел“ до „Дружба“ с градския транспорт.

„В това отношение аз съм привилегирована, ставам чак в 7:00, защото съм с кола“ -

казва шеговито Нели. При нея всичко започва от разговор с приятелка. Решават, че искат да вършат нещо полезно в свободното си време и попадат на инициативата в доброволчески сайт. Първият път идват двете, а днес Нели е тук с дъщеря си, която е тийнейджърка.

Калоян и дъщерята на Нели обаче не са най-младите помощници в кухнята. Честта се пада на 6-годишният Алекс, дошъл да помага с майка си и баба си. Отбелязвам, че изглежда така сякаш всеки, стъпил веднъж тук, увлича след себе си свои близки и роднини.

„Така е, може да се каже, че сме заразни. Ние сме заразно добро“

- вмъква една от жените, докато реже доматите.

Между масите се разхожда възрастен мъж, към когото всички се обръщат с „Чиче“, иначе г-н Минко Минков – един от строителите на църквата. Научавам го някак между другото, защото той смята, че не е направил нещо кой знае какво. В началото на 90-те седнали с двама приятели на по чашка и от дума на дума, решили, че кварталът трябва да се облагороди и за целта ще построят църква. Парите извадили от собствения си джоб, а тогавашната кметица на района помогнала с мястото и така през 95-та година храма бил готов. Е, някои хора ги мислели за лумпени:

„Ама то без да си малко лумпен, тая работа не става“ -

шегува се той.

Няколко години по-късно се появил друг „лумпен“ в лицето на Мони, който пък решава да изгради кухня и така до днес, когато „лумпените“ стават все повече. Не търсят причина, за да продължават, макар да имат много, заради които да спрат:

„Знаете ли колко пъти съм искал да се откажа за тези 18 години? Най-силно го усетих, когато ни обраха. Бяха изнесли всичко от кухнята. Казах си, че това е краят и повече няма да се занимавам. Това усещане ме държа точно 3 дни – от понеделник до четвъртък, после си спомних колко хора се нуждаят от помощ  и ми мина.“

– споделя Мони.

Благодарение на 40 хиляди лева, събрани пак от доброволци, днес кухнята е ремонтирана и изглежда безупречно. Постъпват и множество дарения от граждани и фирми, с помощта, на които стотици хора от цяла София получават топъл обяд и пликове с храна, които им стигат за по няколко дни.

Това обаче, не винаги е било така. На тръгване Мони ме изпраща с една история, която звучи като библейска притча и доказва, че когато има желание, начини се намират:

„През 2000 или 2001-ва година (не помня точно) нахранихме 100 човека с 7 лева. Не се шегувам, сериозно говоря. Сформирахме една бригада, с която набрахме коприва от бусманските поляни, купихме 2 килограма ориз и подправки и готово. Още помня вкуса на тая манджа, страшно хубава стана.“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама