Кметът ще зареже лозата в АЕМО „Старият Добрич“

12:07, 13 фев 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И тази година Трифоновден /Зарезановден/ ще бъде отбелязан в Добрич с ритуала „Зарязване на лозата“, съобщават от Община Добрич.

Организаторите на събитието – Община град Добрич и Регионален исторически музей, канят всички на 14 февруари /вторник/ от 11.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“, за да се включат в ритуала и да опитат от виното, предоставено от Винпром „Алвина“ ООД. В събитието ще участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и клубовете на пенсионера в града.

В 10 часа от Младежкия център писана каруца с буре с вино ще поведе лозарите към Общината, където те ще бъдат посрещнати от кмета Йордан Йорданов. Той ще поведе шествието. В 11 часа в двора на АЕМО „Старият Добрич“ ще се състои и ритуалът по зарязване на лозата. Ще бъдат обявени и резултатите от Конкурса за най-качествено вино – лично производство, реколта 2016 г., организиран от Община град Добрич и  Къщата на виното. Подготвени са предметни награди за отличените. Организаторите на конкурса благодарят на всички участници за отзивчивостта да се включат в надпреварата.

Празникът Трифон Зарезан е в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Съпроводен е от множество обреди, целящи да осигурят плодородие през годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама