Гълъб Донев: Около 1,5 млрд. лева са необходими за обещаните увеличения на пенсиите

11:00, 13 фев 17 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служебният министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев разкри каква сума е необходима за да се изпълнят предизборните обещания на партиите, които касаят увеличаването на пeнсиите.

"Като служебен министър не желая да коментирам това, което партиите правят като обещания. Ще са необходими около 1,5 млрд. лева, за да се изпълнят техните обещания за увеличаването на пенсиите. На всеки един социален министър би му се искало да увеличава пенсиите, но трябва да бъде направен ясен и точен разчет с бюджета откъде ще дойдат тези средства и откъде ще се вземат." Това призна министърът пред bTV.

Той успокоии родителите на деца с увреждания, че не трябва да връщат пари, отделени за социални асистенти, Донев беше категоричен, че нито едни родител на дете с увреждане няма да връща пари на общините.

"Това недоразумение се получи от факта, че предходната година бяха направени промени в семейните помощи за деца. Там всички интеграционни добавки сега са обединени в една помощ по Закона за семейните помощи за деца и има увеличение на средствата за родители на деца с увреждания. Всички нови помощи, заложени за тази година са увеличени."

По нашумялата тема с пребитото дете от Ихтиман, което лежи в кома в „Пирогов“ социалният министър обясни: "От 2015 година социалните служби следят случая и преди е имало побой над детето. Детето е било временно отнето на родителите и август 2016 е било върнато след направена оценка на семейството. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая и в момента тече разследване".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама