Ердоган: Водим борба за смяна на управленската система

17:06, 11 фев 17 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние водим борба за смяната на управленската система, след финала на моето президентство народът ще реши бъдещето на Турция", заяви Реджеп Ердоган в Истанбул. Турският президент изнесе реч пред участниците в симпозиума, организиран от Фонда за политически, икономически и социални изследвания, който е посветен на насрочения за 16 април референдум за поправките в конституцията, предаде БГНЕС.

 

За 93 г. от създаването на републиката в страната са се сменили 65 правителства, като средната продължителност на дейността на министерските съвети не надвишава 16 месеца, посочи Ердоган.

„Политическата нестабилност във всяка държава е свързана с икономически и социални проблеми. Тя е довела до радикални промени всички страни, които по едно време бяха на нивото на развитието на Турция. В историята на Турция е имало дори правителства, които са просъществували само 25 дни, как е възможно да се управлява такава държава? Целта на референдума е радикално да промени тази ситуация“, коментира президентът.

 

Вчера при откриването на газохранилище в Аксарай той за пръв път огласи формулата си за новия модел на управление на държавата. „Името на този модел е президентска система от турски тип и няма нищо общо с американската. Отиваме към различна система на властта, президентът ще разполага с активна своя партия. Освен да сменим системата на управлението ние нямаме друг избор. Настоящият парламентарен модел е като пранги на краката ни“, заяви Ердоган и призова оковите да бъдат строшени с категорична подкрепа на референдума.

 

Днес председателят на висшата избирателна комисия Сади Гювен съобщи, че в страната са регистрирани 55 336 960 избиратели, които ще гласуват в 164 000 секции в Турция. Броят на турските граждани в чужбина с право на глас е 2 929 389 души, за тях в 119 дипломатически представителства на Анкара в 57 държави ще бъдат открити изборни секции и от 27 март до 9 април те могат да дадат вота си. Урни ще има и по граничните пунктове на Турция, и преминаващите от 27 март до 16 април ще могат да направят избора си.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама