Противообществените прояви на деца в община Разград бележат спад

13:13, 11 фев 17 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Противообществените прояви, извършени от деца в община Разград, бележат значителен спад през изминалата година. Това се посочва в отчета на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Той е разгледан и приет на заседание от членовете на комисията.

            През изтеклата 2016 година в местната комисия са постъпили 40 преписки и сигнали за извършени противообществени прояви от деца. По тези случаи са образувани и разгледани 36 възпитателни дела, като 30 от тях са приключени с решения, а останалите са прекратени.

Общо 42 са регистрираните извършители на противообществените деяния. Те са предимно непълнолетни – 33, а останалите девет са малолетни.

Анализът на посочените сравнителни данни сочи, че за последните седем години броят на извършените противоправни дения и на проявените лица от общината намалява наполовина - от 80 през 2010 год. на 40 за 2016 година.

Най-много сред престъпленията, извършени от деца са кражбите - 20 на брой или половината от всички деяния. Намалял е броят на престъпленията свързани с наркотици и на побои с нанесена телесна повреда. Не са извършвани т.н. компютърни престъпления.

През 2016 г. местната комисия е наложила общо 72 възпитателни мерки, като в повечето случаи по целесъобразност е налагана повече от една мярка. Най-ефективните и често прилагани мерки са предупреждение, поставяне под възпитателния надзор на родителите, задължаване на детето да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател. Последната се прилага при най-тежките случаи, тъй като за да може да се коригира ценностната система и поведението на подрастващите, е необходимо продължително възпитателно въздействие от специалист. Статистиката показва, че за повечето деца провеждането на възпитателното дело е имало полезен, възпиращ  ефект и те не са извършили нови прояви, отбелязват от местната комисия.

През миналата година към комисията  са работили 11 обществени възпитатели и трима консултанти – психолог и двама юристи. Прилагайки индивидуален подход, подходящи методи и инструменти те осъществяват корекционно - възпитателно въздействие на децата с противоправно поведение. В този процес взаимодействат и с родителите и с приятелския кръг на детето, се посочва още в отчета. 

Успоредно с корекционно-възпитателната работа  комисията организира и широка превантивна дейност сред ученическите общности – кампании, обучения, беседи, спортни турнири, издаване на информациони материали  и мн. други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама