Колкина дупка е най-дълбоката пещера в България

12:23, 11 фев 17 / Любопитно 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пропастната пещера "Колкина дупка" е новата най-дълбока пещера в България с изследвани до момента 408.5 метра денивелация.

Това е първата пещера в страната, преминала границата от 400 метра дълбочина, съобщи Цветан Костурков, председател на Пещерен клуб "Под Ръбъ", цитиран от БТА.

Тя е проучвана в продължение на 10 години от клуба, който направи и последните открития през декември 2016 г. и януари тази година.

Пропастната пещера "Колкина дупка" се намира близо до село Зимевица, община Своге, област Софийска.

Входът й е на 1285 м надморска височина, в близост до билото на Понор планина, част от Стара планина.

За първи път пещерняците от местния клуб "Под Ръбъ" със седалище в съседното село Церово, посещават пещерата през 2007 г. Тогава тя е с едва 85 метра дълбочина.

През 2009 г. спелеолозите откриват внушителен отвес, който ги отвежда в нова и непозната дотогава част на Колкина дупка. Необходими са четири години /до 2013 г./, за да се стигне до ново откритие, което им дава надежди, че пещерата има наистина огромни мащаби. През 2017 г. е следващото голямо откритие, което чупи всякакви рекорди, свързани с пещерното дело в България, казват от клуба.

"Изкачихме се и се озовахме в елипсовидна, огромна зала с дължина между 70 м и 80 м и ширина около 30 метра в най-широката си част. Таванът беше на около 20-30 метра височина", описа своите впечатления Делчо Топалов, един от пещерняците от "Под ръбъ".

"Входните зали вече ни се струват като зрънца в сравнение с тази. В горния край на залата има изсъхнал натек, по който да се изкачим. На върха му зееше огромна черна паст, предизвикваща ни да я изкачим. Преценихме, че ще ни трябва въже. Открихме и мястото за новия лагер", разказа Топалов.

В пещерата има няколко реки, красиви водопади, огромни галерии и изключително трудно достъпни части. За щастие на изследователите пещерата няма край и експедициите в този обект ще продължат. Според хидрогеоложки изследвания районът има потенциал за достигане до 800 м денивелация и галерии с развитие в дължина до 10 км.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама