Шведска компания ще произвежда най-модерните изтребители в Индия

11:43, 11 фев 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шведската компания за отбранителна техника СААБ планира да построи фабрика за производство на модерни изтребители в Индия. СААБ, заедно с американския си конкурент „Локхийд Мартин“, се утвърдиха като лидери в тази област, доставяйки около 250 бойни самолети за азиатската държава, която иска да се отърве от старата си военна техника от съветската ера. Предложението на шведите е за „най-модерната в света“ фабрика за военни самолетир, предаде БГНЕС.

 

"Това е несравнима оферта, която ще постави нови стандарти в аеронавигационното инженерство за десетилетия напред", заяви изпълнителният директор на СААБ за Индия Ян Уидерстром. Офертата идва само дни, след като „Локхийд Мартин“ обяви плана си да създаде производствена линия в Индия на емблематичните F-16 бойни самолети.

 

Идеята трябва да бъде одобрена от администрацията на Доналд Тръмп. Предложението на СААБ е и на фона на искането на премиера Нарендра Моди за намаляване на индийската зависимостта от скъпия внос на отбраната, докато страната се стреми да укрепи своята военна сила срещу нарастващото влияние на Китай в региона. Правителството на Моди повиши лимита на чуждестранните инвестиции в сектора на отбраната и насърчи сътрудничеството между чуждестранни и местни дружества. Миналата година Индия подписа договор за доставката на 36 двумоторни многоцелеви изтребители „Рафал“ на стойност 8,8 милиарда долара.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама