Съветник иска забрана за продажбата на общински жилища

10:55, 11 фев 17 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се въведе забрана за продажбата на общински жилища на наемателите им иска варненският общински съветник Григор Григоров. Ветото е част от промените, които той предлага да се направят в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища.Целта е да се предотврати нанасянето на непоправими вреди на общинския жилищен фонд.

„През изминалата година и половина през Постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“ (чийто член съм) не е минавала нито една преписка, свързана с общинския жилищен фонд, а само през Постоянната комисия „Собственост и стопанство“, което в мен затвърждава убеждението, че на общинския жилищен фонд се гледа като на източник на приходи в бюджета, а не като част от социалната политика на Община Варна“, мотивира се Григоров.

От началото на 2016 г. до 6 февруари 2017 г. общинските жилища във Варна са намалели със 109 – от 1448 на 1339. Повечето са продадени на цени между 2 и 3 пъти по-ниски от пазарните цени на подобни жилища в съответния район. По сигнали на граждани в част от общинските жилища като наематели са настанени хора, които не отговарят на изискванията на наредбата, т.е. не са крайно нуждаещи се. Системно не се спазва и изискването поддържането и текущите ремонти да се извършват от наемателите, твърди съветникът.

Той посочва, че визията за развитието на общинския жилищен фонд и разпореждането с него трябва да бъде част от стратегията на Община Варна за развитието на социалните дейности и услуги. Такава все още не е изработена, въпреки че предишната е изтекла в края на 2015 г., а според Закона за социалното подпомагане трябва да има петгодишен план за 2015 – 2020 г.

Ако все пак се стигне до продажба, цената на апартаментите във всички райони на Варна да се определя от пазарната им цена след изготвяне на оценителски доклад, като не може да бъде по-ниска от актуалната данъчна оценка, предлага още Григоров. Съветникът иска и в наредбата изрично да се впише, че всички средства от продажбата на общински жилища ще отиват във фонд „Ремонт и покупка на общински жилища“.

Общинският жилищен фонд във Варна не е обновяван от 20 години. Повече от 3000 семейства чакат за настаняване в общинско жилище. Свободни апартаменти обаче няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама