Премиерът Герджиков: Ще има опит за касиране на вота, ако не се яви доставчик за машинното гласуване

10:39, 11 фев 17 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служебният премиер Огнян Герджиков очаква, че ще има опит за касиране на вота през март, ако по обявената от ЦИК обществена процедура за доставка на устройства за машинно гласуване няма нито един кандидат.

След това ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма. По думите му машинното гласуване се е оказало голям проблем. Премиерът припомни, че Народното събрание е приело такъв закон.

„ЦИК имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните, затова изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още от самото начало да обявява обществени поръчки“, коментира Герджиков по бТВ.

Той обясни, че някои държави по света са се отказали от машинно гласуване и даде за пример Холандия.

Според него и 30 машини да не проработят, ще се пишат в сметката на управлението на държавата, макар че има институция, която отговаря непосредствено за това нещо. Той прогнозира, че това ще има и рефлекс върху правителството. „Това е много сериозен проблем“, допълни той.

"Ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система". каза още Герджиков.

Запитан дали служебното правителство ще излъчи новият еврокомисар, или това е задача на редовното правителство, проф. Герджиков определи въпроса като неудобен.

„Надявам се да убедя президента Радев, че България трябва да излъчи еврокомисар възможно най-скоро. Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен”.

Имам сбор от имена, каза още Герджиков, но отказа да ги назове, тъй като е много рано.

"Абстрактно погледнато Гергана Паси е добър вариант, но тя не иска. Меглена Кунева - сама по себе си е добър вариант, но не казвам, че тя ще бъде”, коментира само Герджиков.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама