Загубите на вода и ползите от новите IT решения за ВиК дружествата сред темите на среща в Сливен

18:08, 10 фев 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултати от сравнителния анализ на данните на 21 водни оператори у нас от 2015 година бяха представени на двудневната среща в Сливен по проекта „Процесен бенчмаркинг на В и К дружествата в България“.На конференцията, организирана от Българската асоциация по водите в хотелския комплекс „Спорт палас“, беше представен  опитът на водните дружества в Западна Европа, бенчмаркингът в Дунавския регион и някои добри практики в България. Направени бяха специализирани презентации на IT решения за събиране и обработване на данни, с оглед на предстоящото въвеждане на новите регулаторни изисквания.

С подкрепата на IAWD и Световната банка, проектът се реализира за трета година в България. Според старши експерта на Световната банка Ивайло Колев, бенчмаркингът е отдавна прилаган в Европа и може да бъде от полза както за водните дружества у нас, така и за потребителите във В и К услуги.

Акцентите в дискусията по сравнителния анализ на показатели на водните дружества в България бяха свързани с качеството на услугата за потребителите,снижаването на високите загуби на вода в България и възможността нови IT технологии да бъдат внедрени във В и К отрасъла, за подобряване и улесняване на работата на водните оператори. Една от любопитните презентации беше за съвременните спътникови технологии за подпомагане откриването на течове във водопроводната мрежа. Тя не се прилага в България, която все още използва традиционни начини за откриване на течове, но могат да се анализират възможностите за реализация и инвестиции за въвеждането им,смятат експертите.Сериозният дебат между водните оператори у нас в момента едали са оправдани такива инвестиции.

МРРБ и Световната банка ще подпомогнат определени процеси в няколко В и К дружества у нас. През  юни т.г. Българската асоциация по водите започва събирането на данни за 2016 година от В и К дружествата, за поредния сравнителен анализ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама