Почти 650 хил.лв. ще е бюджетът на фондация "Русе - град на свободния дух" за 2017 г.

16:24, 10 фев 17 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 649 543 лв. ще възлиза бюджетът на общинска фондация "Русе - град на совбодния дух" през 2017 г., става ясно от докладна записка, внесена за разглеждане в Общински съвет от името на кметската администрация. 

През настоящата година Фондацията си поставя за цел да продължи да надгражда своите дейности, което е отразено и в увеличения бюджет.

Във връзка с реализирането на кампанията „Русе – град на свободния дух“ е разкрит фонд „Местни инициативи“, чрез който се реализират иновативни събития в областта на културата, изкуството, образованието, науката, новите технологии и спорта, като това ще бъде и един от акцентите на Фондацията в бъдеще.

Ще продължи и работата по проект „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“. Той получи одобрение по Европейската програма за трансгранично сътрудничество INTERREG България - Румъния. Стойността на проекта е 1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията се очаква да постъпят 196 831,04 EUR. 

Проектът се реализира в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“, Румъния. Целта му е да популяризира трансграничния район като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги. 

В края на 2016 година беше одобрен и проекта “Необходимост от Европейски уеб общности Румъния – България“ (NEWS BG – RO), финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Той е разработен от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Асоциация „Регионален доброволчески център“ гр. Крайова, Румъния. Стойността на проекта е 663 048 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията, се очаква да постъпят 309 666 EUR.

Целта му е да се проучи пазара на труда в двете държави и да се насърчи териториалната мобилност на работна сила, като се сведат до минимум пречките, които стоят пред българи и румънци при търсене на работа в съответната съседна страна.  

В резултат от проекта ще бъде създадена виртуална Информационно-образователна платформа с мобилно приложение, която ще осигурява безплатен достъп до полезна и актуална информация за случващото се в двете държави, обучителни материали, обяви за работа и он лайн консултации със специалисти в областта на трудовото законодателство, данъчното и социално осигуряване в България и Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама