Слаби добиви от мед отчитат пчеларите в Лудогорието през 2016 година

16:20, 10 фев 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Слаби добиви от мед отчитат пчеларите в Лудогорието през 2016 година. Председателят на Областния браншови пчеларски съюз "Лудогорска пчела" Славейко Рашев съобщи, че изминалата година е била една от най-лошите за местните пчелари. Той подчерта, че средният добив от мед в региона е бил около 15 кг от пчелно семейство, при 25-30 кг за предходната 2015 година.

Причината за ниските добиви според Рашев са били неблагоприятните климатични  условия. „Другият удар, който понесохме пчеларите е, че изкупната цена на продукцията рязко спадна с около 30 процента, поради наличието на по-евтин внос на украински мед”, коментира експертът.

По думите му изключително тревожно за пчеларите от региона е и това, че все повече се засилва употребата на опасни пестициди в селското стопанство, които влияят отрицателно върху прираста на пчелите, както и на качеството на прашеца. Същевременно липсва и паша за пчелите, заради разораните от арендаторите земи и изсечените гори, отбеляза Рашев.

Той подчерта, че в региона има много пчелари, но повечето от тях не са добре информирани за новостите в отрасъла. Затова призивът му бе всички, които обичат пчелите и искат да научат повече за отглеждането им и тънкостите на един от най-древните занаяти да четат повече и да имат научен подход.

Рашев посочи, че регистрираните пчелари в региона са към 600, но има и други близо 1000 души, които отглеждат по няколко кошера, както и доста млади пчелари, които тепърва започват да се занимават с пчеларство.

Пчеларите от Разград почетоха днес своя покровител св. Харалампий с молебен в църквата "Св. Георги", отслужен от отец Дмитрий Терзи. По традиция бе спазен и ритуалът за освещаване на меда в църквата, като част от него пчеларите ще подарят отново на потребителите на Дома за възрастни хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама