Демонстранти в Иран с лозунги "Смърт на Америка"

16:17, 10 фев 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици хиляди иранци се събраха на митинг днес, за да се закълнат във вярност към духовното ръководство на страната, след предупреждението, което американският президент Доналд Тръмп отправи към ислямската република, предаде Ройтерс.

На годишнината от ислямската революция в Иран през 1979 г., която свали, подкрепяният от САЩ шах, стотици хиляди демонстранти, включително военни и полицаи, се отправиха към площад Азади в столицата Техеран, допъва vesti.bg

Под съпровода на традиционни ирански революционни песни демонстрантите носеха плакати с надпис "Смърт на Америка" и лика на Доналд Тръмп, който стъпкаха, показват кадри на държавната телевизия в Техеран.

Демонстрантите носеха и ирански знамена и плакати с надпис: „Благодарим ви г-н Тръмп, че показахте истинското лице на Америка“.

„Америка и Тръмп не могат да направят абсолютно нищо. Ние сме готови да жертваме живота си за нашия лидер“,

споделя млад иранец пред държавната телевизия, имайки предвид върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Миналата седмица Тръмп предупреди Иран в отговор на изпитанието на балистична ракета на 29 януари и наложи нови санкции на физически и юридически лица. Иран от своя страна заяви, че няма да спре противоракетната си програма.

Водещи ирански политически и религиозни личности, включително президента Хасан Рухани, призоваха иранците да отидат на митинга в петък, за да „покажат своята неразрушима връзка с върховния лидер и ислямската република.

Президентът Рухани призова иранския елит да търси единство на фона на засилените търкания със САЩ. „Някои неопитни фигури в региона и Америка заплашват Иран ... Те трябва да знаят, че езикът на заплахите никога не е работил с Иран“, каза Рухани пред тълпата на площад Азади.

По традиция бяха изгорени американски знамена, въпреки че много иранци призоваха в социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“ с #LoveBeyondFlags да се сложи край на тази традиция по време на годишнината.

С плакати с надпис: „Благодарим на американския народ за подкрепата към мюсюлманите“ иранците не пропуснаха да благодарят на тези американците, които се противопоставят на заповедта на Тръмп за забрана за влизане в САЩ на хора от седем предимно мюсюлмански страни, включително Иран. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама