Наркодилъри ще търпят наказание и за изнудване

16:02, 10 фев 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд днес отмени присъда на Окръжния съд във Варна в частта, с която Петър Борисов – Розата, и Янко Костов – Лудия, бяха оправдани по обвинение, че са изнудвали със заплахи и насилие двама души да поемат имуществено задължение. Втората съдебна инстанция призна вината на 42-годишния Костов и  на 26-годишния Борисов за това, че през юни 2015 г. във Варна, в курорта Златни пясъци и местността Побити камъни, в землището на с.Слънчево, община Аксаково, при условията на продължавано престъпление заплашили с насилие Десислава Д. и Божидар М. , за да ги принудят да им плащат съответно по 200 и по 100 лв. седмично. За това престъпление въззивният съд присъди на Борисов 3 години затвор и 3000 лева глоба, а на Костов – 5 години затвор и 5000 лева глоба.

Съдът потвърди 5-годишната присъда и 30 000 лева глоба на Борисов и 7 години затвор и 30 000 лева глоба на Костов, наложени от Варненския окръжен съд за това, че от края на юни до 29 юли 2015 г. двамата държали с цел разпространение 5,03 грама марихуана и 1,96 грама кокаин, всичко на обща стойност 461,38 лева. Тандемът разпространил на полския гражданин Матей Мушал неустановено количество марихуана, а на италианския гражданин Арканджело Джентиле - 0,25 грама от същата дрога.

На основание чл.23 от Наказателния кодекс втората съдебна инстанция определи двамата да изтърпят по-тежкото от наложените наказания – за Янко Костов – 7 години лишаване от свобода и общо 35 000 лева глоба, а за Петър Борисов – 5 години затвор и 33 000 лева глоба. И двамата ще търпят наказанията си при строг режим в затвора във Варна. Присъдата подлежи на касационна проверка пред ВКС.

В рамките на днешното заседание втората съдебна инстанция намери за основателно искането на прокуратурата за изменение на мярката за неотклонение на Петър Борисов – от „подписка“ в „задържане под стража“ и остави без уважение молбата на Янко Костов за изменение в по-лека на процесуалната му мярка за принуда. Основанието на Варненския апелативен съд за това определение е отменената оправдателна част на първоинстанционната присъда и за двамата подсъдими. Така Костов и Борисов ще продължат да търпят най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това определение не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама