Най-малко 58 агенти на бившата Държавна сигурност са работили за Столична община

15:20, 10 фев 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 58 души, работили на ръководни постове в различните структури на Столична община през последните 26 години, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия. Това стана ясно днес от решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Комисията е извършила проверка на 797 души, които са работили като кметове, заместник-кметове, секретари на общини и общинските съветници към Столична община през последните 26 години.

Сред проверените 797 лица, 61 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона, а за 68 лица кметът Йорданка Фандъкова не е предоставила всички необходими данни и за тях проверката продължава. На комисията също не е предоставен и списък на общинските народни съветници до 1990 г., както и пълен списък на членовете на Временния изпълнителен комитет до 1991 г.

От публикуваното днес решение на Комисията по досиетата е видно, че най-малко 58 души, заемали различни ръководни постове в Столична община са сътрудничели на комунистическата Държавна сигурност. С решението са обявени имената на 45 души, а е установена принадлежност към репресивния орган на още 13 души, които обаче вече са покойници и по закон намерените данни и документи не се публикуват.

Сред оповестените имена има такива на бивши общински съветници, на районни кметове и зам.-кметове на различни столични райони, както и такива, които вече са обявявани за сътрудници на ДС при предишни проверки на комисията по досиетата, като например, бившия зам.-кмет на Столична община Минко Герджиков и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама