Забраниха пашата на домашни животни в гори с млади фиданки

15:05, 10 фев 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забраниха кози, крави и други домашни животни да пасат в гори с млади фиданки. Забраната визира гори общинска и държавна собственост. Такава заповед е издал кметът на Велики Преслав за горски отдели, намиращи се край селата Драгоево, Златар, Суха река, Осмар и Кочово. Още четири горски терена със същото ограничение се намират в землището около града.

Забраната е наложена за стимулиране на естественото възобновяване на горите, на което залагат лесовъдите. За да бъдат запазени падналите шишарки, както и семената от бук и дъб, забраняват на пастирите да пускат стада с прасета в конкретни горски участъци. В други отдели, с пораснали към 50 сантиметра фиданки, козите са заплаха за пълното унищожаване на младите дръвчета.

По същите причини е наложена и забрана за паша без пастир. От съображения за сигурност, пък не е позволено на пастирите да пускат домашните си животни да хрупат горски листа през нощта.

Тези ограничения са наложени по предложение на горското стопанство във Велики Преслав и ще важат 12 месеца. Горските ще контролират дали се спазва заповедта, а пастирите трябва да решат къде ще водят стадата си когато „пукне” пролетта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама