На храмовия празник в Шабла бе почетен Св. Харалампий

15:04, 10 фев 17 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Шабла днес бе почетен св. Харалампий – светеца, покровител на пчеларите, чието име носи и църквата в Шабла, съобщават от общинската администрация в морския град.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век и е бил епископ в град Магнезия (Тесалия). Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на император Септимий Север се започнало поголовно гонение на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от своята вярата и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.



В богослужението в Шабла участваха свещеници от градовете Каварна - Василий, Добрич - Тодор, Варна – Михаил, и Карнобат -  Павел Гърбов. Шабленските свещеници Павел Максимов и Тодор, заедно с дуранкулашкия Василий, също участваха в отслужването на празничната света литургия.

За съжаление, въпреки анонсираната покана към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, той не успя да присъства на литургията. След празничната служба, провела се с участието на шабленския църковен хор, бе осветен пчеларски мед и на вярващите бе даден празничен оброк. Свещеник Павел Максимов се обърна към всички присъстващи с топли думи. Той ги поздрави с празника и подчерта неговата дълголетна връзка с традициите на пчеларството, като изрази надежда, че все повече хора от „пчеларското братство“ ще пристъпват прага на храма на този ден, пък и не само на него. „Да си пчелар е благородно дело, знак за благородство на душата. Чрез осветения мед се дава благословение, благодат и на онзи, който го е произвел“, каза местният отец.

Кметът на Община Шабла Мариян Жечев подари на църквата икона на св. Иван Рилски, а от Общинския съвет в  Шабла, храмът бе дарен с икони на св. Николай чудотворец, св. Петка и св. Валентина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама