По-стриктни правила за званието "Почетен гражданин на Русе" ще гласува местният парламент

14:56, 10 фев 17 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои Общински съвет - Русе да разгледа и гласува промени в Общинска наредба 17 за символиката на Община Русе. Това става ясно от докладна записка, внесена за разглеждане в местния парламент от името на работната група, работила по измененията в Наредбата. Групата е съставена от общински съветници от всички политически групи, и бе създадена през април 2016 г. 

Три са основните промени, които се предвижда да залегнат в новата наредба: по-стриктни правила за удостояването със званието "Почетен гражданин на Русе"; отпадане на изискването награда "Русе" да се връчва за постижения само през изминалата календарна година; и учредяване на нова награда "Млад творец". 

С приемане на предлаганите промени се цели както постигане на яснота в процедурата по предлагането на кандидатите за удостояване със званието "Почетен гражданин", така и даване на възможност на участващите в този процес лица да обсъдят по-обстойно и аргументирано отговаря ли предложеното лице на изискванията на наредбата, коментират вносителите. С промяната се предвижда отпадане на възможността със званието да бъдат удостоявани граждани за дългогодишна творческа и общественополезна дейност за Община Русе. Причината за това е да се подчертае важността и тежестта на званието като награда, която Община Русе дава за изключителни заслуги, а не само за рутинно изпълнение творческа и общественополезна дейност. Целта на това конкретно изменение е ограничаване кръга лица, които да се удостояват със званието с оглед затвърждаване на неговата изключителност. В точка 2 на ал. 1 от чл. 26 на Наредбата се включва и образованието като сфера, за постигането на изключителни постижения в която ще може да се удостоява със званието „Почетен гражданин“. Липсата на такъв текст до настоящия момент безспорно е пропуск в правната уредба, коментира констатира работната група, още повече, че на територията на град Русе наред с множеството основни и средни училища действат и няколко висши учебни заведения, което го превръща в значим образователен център.

На второ място се предвижда отпадане на ограничението с Награда „Русе“ да се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на град Русе само през изминалата година. С предложението се дава възможност наградата да се дава за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на града не само през последната година. Така ще бъдат зачетени приносът и дейността за издигане авторитета на града на творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата за по-дълъг период от време.

Освен това се предвижда създаване на нова ежегодна награда „Млад творец“ на името на актьорите Яна и Георги Стефанови“. Нейното създаване е предложено от Деяна Мусева и е съгласувано с общинска администрация. Средствата за наградата ще бъдат подсигурявани от г-жа Мусева. С наградата се почита яркия принос и заслуги на  артистите Яна и Георги Стефанови за развитието на Драматичен театър „Сава Огнянов“ и театралното изкуство в Русе.

Предстои промените да бъдат обсъдени в постоянните общински комисии, и гласувани на редовното заседание на Общински съвет на 23 февруари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама