Създаването на професионални учебни центрове иска бургаският бизнес

13:45, 10 фев 17 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се създадат професионални учебни центрове, където всеки, който иска, дори да е завършил друго образование, да може за 6 месеца да придобие занаят и да си намери работа. Това предлага бургаският бизнес във връзка с проблема, че голяма част от персонала е самоук, а учениците, които постъпват на стаж или на работа, не могат да боравят с машини и инструменти.

Всичко това бе дискутирано на втората работна среща в Общината, където представители на бизнеса и директори на професионалните училища в града проведоха в опит да синхронизират нуждите на фирмите и пазара на труда с програмите и подготовката на бъдещите кадри.

Според бизнеса програмите в професионалните училища трябва да наблягат повече на практиката, а не на теорията, както е сега.

На провелата се среща стана ясно, че статистиката до момента сочи, че най-голяма част от завършилите основно училище деца избират езиковите гимназии, а 90 % от учениците, завършили професионална гимназия, продължават своето обучение във ВУЗ или заминават в чужбина.

От бизнеса поискаха още да се въведат летни практики във фирмите, по време на които учениците да се обучават на терен и на машините, с които ще работят в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама