Ердоган одобри конституционните промени за повече президентска власт

13:35, 10 фев 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри конституционните промени в страната, които ще доведат до драстични промени на политическата система, включително преминаване от сегашната парламентарна система към изпълнителна президентска система, съобщава вестник Hurriyet, цитиран от Дарик радио.

Турският парламент изпрати конституционните промени за одобрението на държавния глава на 2 февруари – 12 дни, след като бяха приети от парламента, преминавайки прага от 330 гласа, за да бъдат гласувани на референдум., който се очаква да бъде на 16 април.

Турският парламент прие с мнозинство пакет от конституционни промени, които ще засилят значително правомощията на Ердоган. Сред възможности на президента ще бъде това да назначава министри, да разпуска парламента и да обявява извънредно положение, а ако референдумът получи необходимата подкрепа, това ще позволи на настоящия президент да е на власт още два петгодишни мандата, с което Ердоган може да остане президент до 2029 г. 

Критици на турския президент твърдят, че промените ще съсредоточат цялата власт в ръцете му и ще насочат страната към диктатура, но Ердоган уверява, че измененията не се правят в негова полза.

"Не се безпокойте. Всяка система създава своите собствени лидери, своите собствени ръководители. С божията воля, Турция винаги ще има Таийп Ердоган", заяви в четвъртък той пред местни лидери в Анкара. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама