ГЕРБ работи за университет по медицина в Бургас

13:00, 10 фев 17 / Политика 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работи се много сериозно по това в Бургас да има университет по медицина. Това каза депутатът от 43-ото Народно събрание Семир Абумелих пред журналисти на обща пресконференция заедно с другите му четирима колеги от групата на ГЕРБ в отминалия вече парламент – Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Иван Вълков и Румен Желев.

„Това е апелът ни и към БСП и колегите другите партии – нашият град няма кадри в сферата на здравеопазването поради липса на университет. Желаещи бургазлийчета да учат медицина има много – в София е пълно с бургазлии професори и доценти. Но училището го няма при нас. И тръгнахме да работим по тази тема. Надявам се да се случат нещата през следващия мандат“ – заяви Абумелих.

По думите му медицинският университет ще бъде на територията на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Според депутата изграждането на медицински университет в Бургас трябва да е кауза на всички партии в града, за да стане факт. Защото много университети извън града не са съгласни в морския град да има висше училище по медицина.

„Ако успеем да го направим, първите 2-3 години ефектът няма да се усети. Но след 10 години вие ще бъдете живи свидетели на историята, когато в Бургас вече излизат лекари“, каза Семир Абумелих.

Сред забележителните успехи, които от групата на ГЕРБ отчетоха за постигнати в отминалия мандат, е санирането на сградите по програмата за енергийна ефективност. Това ще е един от приоритетите на партията и в следващия парламент. Предвижда се всяка година да се отделя по 1 млрд. лв. за саниране, посочи Димитър Бойчев. Намеренията са обхватът на програмата да се разширява, като накрая се достигне и до саниране на еднофамилни жилища.

„Много голяма е ефектът от тази програма. Само за 2016 г. спестяването на топло- и еленергия за домакинствата е около 200 млн. лв.“ - посочи Бойчев.

Сред другите акценти в предизборната програма на ГЕРБ е Законът за туризма, който не успя да се приеме в 43-ия парламент и остана за следващото Народно събрание. Мнението е, че категорично трябва да се върви към туристическо райониране.

Пълната политическа програма на ГЕРБ е в размер на 50 страници. Може да се види ТУК.

И петимата досегашни депутати от ГЕРБ имат намерение да участват в кандидатдепутатската листа за 44-ото Народно събрание. Единствено Семир Абумелих не е на 100 процента решил дали да се включи поради лични причини. Окончателният вариант на листата на ГЕРБ в Бургас ще стане ясен идната седмица, когато ще бъде одобрена от Изпълнителната комисия на партията в столицата. Очаква се водач да бъде министърът на екологията от кабинета „Борисов 2“ Ивелина Василева, ще има и нови лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама