Одобрени са планове на новообразувани имоти в общини Шумен и Велики Преслав

12:55, 10 фев 17 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със заповеди на областния управител на Шумен са одобрени планове на новообразувани имоти в землищата на няколко населени места в общини Шумен и Велики Преслав. Плановете по Параграф 4к бяха изработени въз основа на процедура, регламентирана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Правилника за неговото прилагане, и са за общо 2484 дка на територията на двете общини. Местностите и площта, която заемат новообразуваните имоти, са оповестени в конкретните заповеди.

В землището на Шумен местностите са „Разбой“ и „Сакарка“, като първата се простира на площ от 83 дка, а втората заема 494 дка. В местността  „Дервиша“ край  Велики Преслав планът на новообразуваните имоти е за 630 дка. Край село Дибич новообразуваните имоти са в местностите „Под лозята“ с площ от 284 дка, в „Татарски места“ с площ от 410 дка и в „Нов екарисаж“ с 209 дка. В землището на село Салманово направеният план е за 133 дка в „Таш Кюпрю“. Новообразуваните имоти в „Коджа балък“ при село Черенча се простират на 126 дка, а в село Мараш местностите са „Марашки лозя“ с план за близо 93 дка и „Крушака“ с план за 22 дка.

Заповедите на областния управител, с които са одобрени плановете на тези имоти, са обнародвани и сега тече 14-дневният срок за евентуално обжалване. Срокът е към своя край и когато процедурата приключи стопаните ще станат собственици и ще си купят земите, които са обработвали досега. Интересът към тези имоти е голям, а плащането на земите ще става в общините и ще осигури приходи за местните бюджети.

За изработване на досегашните планове са похарчени 74 340 лв. Парите бяха отпуснати на Областна администрация Шумен от държавния бюджет за 2016 година. На територията на областта има още 4383 дка по същия Параграф 4к, за които трябва да се изработят планове на новообразувани имоти. Изработката ще възлезе на близо 131 хиляди лева. За осигуряване на средства за поетапно изготвяне на планове през тази година, областната администрация в Шумен очаква пари от държавния бюджет. Землищата, за които тепърва ще се правят панове, се намират в различни местности на територията на общини Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Смядово и Каспичан.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама