Традицията на Кукеровден оживява във Веселие

11:53, 10 фев 17 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Село Веселие е в трескава подготовка за предстоящия празник Кукеровден, съобщиха от Община Приморско. Един от най-тачените ритуали се е превърнал в жива традиция за местните жители, които се готвят за него от месеци. Тази година прогонването на „злите духове“ ще бъде на 18 февруари /събота/.

В нощта преди Кукеровден  участниците в ритуала ще се съберат, за да оповестят за предстоящото събитие със запалване на голям огън. Празникът във Веселие ще започне още от ранни зори. Мъже, облечени в космати костюми, със страховити маски на лицата и големи хлопки на кръста ще обхождат домовете в селото. Във всяко домакинство ще бъде изпълнен ритуал, с който „страшилищата“ ще прогонват „злите сили“.

Освен облечените в традиционните костюми от козя кожа, в групата на кукерите ще има и маскирани като„доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“ и други находчиви персонажи.

В края на деня кукерите ще се съберат в центъра на селото, където ще изпълнят ритуално оране, сеене и жънене за здраве и берекет през цялата година. Атрактивна част от програмата ще бъде избирането на новия „Цар на кукерите“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама