Засилени мерки в област Добрич заради птичия грип до края на прелета на дивите птици

11:45, 10 фев 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилените мерки заради птичия грип в общините Шабла и Каварна ще останат в сила до края на прелета на дивите птици, който се очаква да приключи до средата на март. Причината е, че докато трае прелетът има опасност екскременти да попаднат в стопанските дворове. Очаква се около 50 000 птици от крайморска Добруджа да отлетят до 15 март.

Това заяви д-р Борислав Каменов – началник отдел „Здравеопазване“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич на заседанието на Областната епизоотична комисия. То бе водено от неговия председател областния управител Детелина Николова.

Тя бе свикана във връзка с установения случай на болестта инфлуенца по птиците в домашно стопанство в село Смин. Д-р Розалина Брайкова – директор на ОДБХ и секретар на комисия, съобщи, че обектът е от типа „заден двор“, не е със стопанско значение. В него са се отглеждали 38 птици.  

Още на 31 януари стопанинът забелязал, че част от кокошките му измират. На следващия ден подал сигнал на официалния ветеринарен лекар в Шабла, който взел проби. Лаборатория в София е потвърдила, че става въпрос за птичи грип. След заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните от 8 февруари за обявяване на огнище на птичи грип, своевременно са предприети бързи действия, обясни д-р Брайкова.

Вече били умрели 32 птици в стопанството – кокошки и декоративни петлета. Били са останали 3 петела и 4 пуйки, които спешно са били умъртвени. Съвместно с представители на Община Шабла е организирано загробването им. Извършена е дезинфекция в животновъдния обект със съответните разтвор и техника. С Община Шабла е уточнено да се подготвят дезинфекционни площадки на изходите на село Смин. Определена е 3-кирометрова предпазна зона, в която влизат селата Смин и Черноморец, както и 109-кирометрова зона, включваща Ваклино, Захари Стояново, Стаевци и Твърдица от община Шабла и Било, Каварненско.

Д-р Брайкова посочи, че още след установения случай на птичи грип при открита мъртва дива птица е било разпоредено да се извърши преброяване на птиците в общината. Всички собственици са били предупредени.

От ОДБХ отправиха специална благодарност за работата на Община Шабла.   

Галя Камберова от Община шабла съобщи, че вече са изградени дезинфекционни площадки и е извършена повторна дезинфекция на обекта в с. Смин. Днес предстои да се проведе и Общинска епизоотимчна комисия.



Д-р Каменов посочи, че в общините Шабла и Каварна няма промишлени обекти за отглеждане на птици. Разпоредено е ежедневно от кметовете и кметските наместници да се получава информация за здравното състоянието на птиците. Всяка седмица ще се извършват прегледи от лекар. Забранено е изкарване на птиците в дворовете до приключване на прелета на дивите птици.

Мерки са предприети и в общините Добричка и Генерал Тошево, където има промишлено отглеждане на над милион птици.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама