Във ВВМУ представят двутомник за Първата световна

08:36, 10 фев 17 / Култура 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ днес ще бъдат представени книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ на Красимир Узунов. Двутомникът разказва за драматичните моменти от участието на България в Първата световна война. Той обхваща един много малък отрязък от войната, като описва периода от включването ни в нея на 1 октомври 1915 г. до 5 октомври 1916 г. Дори във военните среди малцина са тези, които знаят какво се е случило по време на епичната Каймакчаланска битка.

Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Приведените факти са базирани на сводки, писма и санитарни книги.

„Епопеята на Добруджа“ е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по добруджанските полета през 2016 г. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време, военни архиви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама