Румъния отмени указа за декриминализиране на корупцията

21:51, 04 фев 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството на Румъния взе решение да отмени указа за амнистия на корупционери, заяви премиерът Сорин Гриндяну в телевизионно обръщение към нацията.

Указите предизвикаха най-големите протести след падането на диктатора Никоале Чаушеску.

На свой ред председателят на Сената Калин Попеску-Търичану заяви: „Взехме това решение, защото няма какво да крием. Нашата цел е да пазим справедливостта и да се грижим за интересите на обществото“, изтъкна политикът. Той е лидер на партията "Алианс на либералите и демократите", младшият партньор на управляващата Социал-демократическа партия, по чието настояване бе наложен скандалният указ за амнистия и други мерки за смекчаване на наказания за корупционерите.

Указът, който бе приет във вторник и трябваше да влезе в сила на 10 февруари, определя като престъпление наказуемо със затвор, само ако се извършат злоупотреби над 200 000 леви (44 000 евро).

Заради решението на кабинета за амнистия на осъдени корупционери Румъния бе залята от протести през последните две седмици. В сряда на площада пред правителството в Букурещ се бяха събрали около 50 000 демонстранти. Протести имаше и в градовете Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яс и други градове.

Протестите започнаха на 22 януари, участниците им се опасяваха, че след промените в Наказателния кодекс и постановлението за амнистия на свобода ще излязат корумпирани политици, а също опасни престъпници.

Правителството пък обясни своето решение с необходимостта да се разтоварят препълнените затвори. В хода на кризата оставки подадоха генералният секретар на правителството Даниел Шандру. Впоследствие примерът му бе последван от министъра за бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жяну.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама