Обвиняем по делото „Килърите” предяви иск срещу шуменски съдия

18:41, 04 фев 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжен съд - Добрич прекрати производството по гражданско дело, образувано по  искова молба на Петър  Стоянов - Сумиста  срещу съдия от Окръжен съд - Шумен, съобщиха от пресцентъра на ДОС.

Стоянов е един от подсъдимите в процеса, станал известен като „делото срещу Килърите".  Сумиста е с доживотна присъда, която е получил на две съдебни инстанции. Той претендира, че по време на проведеното срещу него наказателно дело в Окръжен съд - Шумен през 2011 година, съдията е извършил  незаконосъобразни действия, които са се изразявали в отхвърляне на искането му за сваляне на белезниците по време на процеса, както и в унизително отношение към него и показана предубеденост.

Предявения граждански иск срещу шуменския съдия е на стойност 50 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Състав на Окръжен съд - Добрич прецени, че съгласно Конституцията на Република България, при осъществяване на съдебната власт магистратите - съдии не носят гражданска отговорност за техните служебни действия, освен ако извършеното от тях не съставлява умишлено престъпление.

Становището на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Делото е гледано в Добричкия окръжен съд, тъй като всички магистрати от Шумен са си направили отвод от разглеждането му, поради факта, че ответникът по иска е техен колега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама