Владимир Береану: Днес Румънското правителство ще оттегли спорния закон. Народът победи!

16:29, 04 фев 17 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Днес Румънското правителство ще оттегли спорния закон. Народът победи!" Това написа днес в профила си във Фейсбук журналистът Владимир Береану.

В центъра на румънската столица Букурещ, вчера вечер се събраха десетки хиляди хора, за да протестират срещу спорния закон, който правителството прие. Над 35 000 души участват в протеста. Множеството се събра пред сградата на правителството и скандираше срещу управляващите. В цялата страна пък протестиращите са около 200 хил. души, съобщи Радио Варна.

Ето какво каза за радиото журналистът Владимир Береану:

Не за първи път Румъния протестира, чисто хронологично г-н Береану да ни припомните самия казус който изкара хората на улицата вече поредно денонощие. Защо в ситуация в която румънците са добре в икономическо и социално положение, те протестират. 

Наистина е много любопитно и неразбираемо може би за много българи. Преди по малко от месец дойде ново правителство в Румъния след като Румънската социалдемократическа партия спечели много убедително с 45% от вота. Новото правителство увеличи минималната заплата и пенсиите. Но заедно с това направи една ужасяваща глупост.

Председателят на социалистическата партия не може да стане премиер, защото един път е осъдена две години затвор условно с изпитателен срок от пет години. Той не може да поема държавни функции- така е по румънския закон, така е и по българският между другото. Той е осъден от за нарушаване на изборния закон при референдум. В момента прокурорското звено „Антикорупция” го разследва по друго дело, за второ нарушение, за присвояване на 26 хил.евро, като председател на окръжен съвет.

Ако той бъде осъден по това дело, ще трябва ефективно да лежи 2-те години условно и други три, които се прибавят към тях. Заради този казус, председателят на социалистите нареди на правителството което той излъчи, да бъде приета една поправка в наказателния кодекс чрез указ на правителството. Което законодателството на Румъния позволява. Според тази поправка, ако щетата за държавата е под 45 000 евро, не се води за престъпление. Което реално означава, че след добрите резултати които румънците отбелязаха в борбата с корупцията, в момента се узаконява корупционна практика  до 45 хил.евро.

Естествено, че реакцията на населението е такава каквато е в момента. Протестите ще продължат и днес, и утре. Снощи в Букурещ протестираха 150 хил.души. Румънците протестират много успешно. Последният значим протест, преди този, беше срещу друг премиер на социалистите Виктор Понта, който също в момента е съден за корупция, който докато беше разследван антикорупционната прокуратура  продължаваше да е министър председател.

По него време стана пожар в дискотека, при който инцидент загинаха много хора. Тогава протестите бяха срещу по ниските етажи, по които се случват корупционни практики, на общинско ниво. Тази дискотека по закон не е трябвало да съществува, но някой си беше затворил очите срещу съответния подкуп. Тогава правителството на Понта падна. Днес румънците протестират срещу изключително наглия начин по който приемаш закон в лична изгода, който да действа за определена личност която се страхува от законово възмездие. 

Но е важно да се спомене, че са били намерени правилните хора на правилните позиции. Всички тези млади прокурори, които вие споменахте и назначени от Моника Маковей очевидно са амбицирани да се справят с този проблем и са силно мотивирани. Маковей използва изключителна професионални начини за назначавани - детектори на лъжата, психолози изследваха дали са достатъчно мотивирани. Модерни методи, чрез които се набират квалифициран персонал за големите световни корпорации. Не се прави като при нас, на роднинско приятелски принцип. Бяха назначени хора, които искат да градят кариера чрез дейността си. Тези прокурори имат и късмета да усещат подкрепата на румънското население. Медиите също харесват страшно много тази прокуратура, подкрепят я, отразяват я. Тези прокурори са звезди в Румъния. Вие да познавате известен прокурор в България, който да е известен, че е добър в работата си? Аз не знам. Със сигурност не познавам български прокурор, за когото да се направи игрален филм по действителен случай, в който да е положителен герой, както се случи с покойния Кристиан Панаит. Да, точно това показа границата между старата прокуратура, подобна на нашата и новата прокуратура, която Румъния вече има. За съжаление този човек загуби живота си, защото се противопоставяше, беше сам и се отчая от системата, която беше пропита от корупция

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама